Vanmorgen las ik: “Hoera, het is lente!”. Hoewel het weer vandaag, 20 maart 2016, een ander seizoen doet vermoeden, is de astronomische lente inderdaad om 5:30 uur begonnen. Het moment dat de astronomische lente begint, schijnt namelijk afhankelijk te zijn van de lengte van de dag en de nacht. Wanneer de dag en de nacht ongeveer even lang zijn, begint de lente. Zo zegt men althans. Voor alle duidelijkheid, garanties voor het weer zijn er uiteraard niet.

Echter toen ik op mijn blog keek, schrok ik wel even van de mededeling dat het nu lente is. De laatste foto’s op de blog zijn nog van de herfst! Een heel winterseizoen lang zijn er geen foto’s geplaatst. Het is niet zo dat we een zo’n geweldige winter hebben gehad, maar om helemaal geen foto’s uit dit seizoen te plaatsen, lijkt me ook niet terecht. In januari was Oldambt immers met een mooie sneeuwdeken bedekt. Een week lang heb ik me met mijn camera en drone in het buitengebied kunnen uitleven. Op de ‘valreep’ wil ik deze foto’s hierbij op mijn blog delen.

Wanneer het gesneeuwd heeft, krijg je de indruk dat het landschap rust uitstraalt. Alles lijkt zo fris en zuiver. Elementen in het landschap, die eerder als storend worden ervaren, lijken nu niet meer zo belangrijk. De rust en de weidsheid, die zo kenmerkend zijn voor het Oldambt, worden dan nog meer benadrukt. Juist de weidsheid probeer ik met mijn fotografie vast te leggen. Vanaf de C.G. Wiegersweg te Finsterwolde kun je helemaal naar Drieborg kijken. Op deze plek krijg je een goed beeld van de weidsheid in ons gebied.

Het landschap vanaf de C.G. Wiegersweg

 

 

 

 

 

 

In de Carel Coenraadpolder is het genieten als het gesneeuwd heeft. Aangezien er weinig verkeer komt, beleef je hier de rust helemaal. Het landschap straalt dat ook uit. Overal waar je kijkt, zie je sporen in de sneeuw van vogels en zoogdieren, zoals hazen. Onderstaande foto’s laten deze sporen zien.

Sporen in de sneeuw 'Druk belopen' weg in de CC Polder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De combinatie van sneeuw, vorst en mist vind ik altijd iets hebben. Door de vorst vriezen de fijne waterdruppeltjes van de mist aan. Je ziet dan overal in het landschap op voorwerpen, bomen en struiken een witte aanslag; rijp. Het landschap krijgt hiermee een andere en soms mysterieuze uitstraling.

Fietsbrug Bad Nieuweschans Een dichtgevroren Westerwoldse Aa te Bad Nieuweschans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De weidsheid in Oldambt kun je trouwens ook erg goed vanuit de lucht benadrukken. Met een drone heb je een mooi uitzicht over het landschap. Hiermee kun je dan ook een andere standpunt dan vanaf een statief voor het fotograferen innemen. Het landschap krijgt op de dronefoto’s een heel andere dimensie. De eerste foto is ook vanaf de C.G. Wiegersweg genomen, maar dan vanuit de lucht. Zie het verschil met een eerdere foto, genomen vanaf een statief.

Vanaf de C.G. Wiegersweg vanuit de lucht

 

 

 

 

 

Ook deze foto is bij de C.G. Wiegersweg genomen. Aan de rechterkant van de weg is een gedeelte van het natuurgebied “De Tjamme” te zien. Ik krijg de indruk dat de plas in het natuurgebied vanuit de lucht veel groter lijkt.

C.G. Wiegersweg en De Tjamme vanuit de lucht

De Carel Coenraadpolder vanuit de lucht levert mooie vergezichten op.

Carel Coenraadpolder vanuit de lucht

 

 

 

 

 

Op hetzelfde punt in de Carel Coenraadpolder kun je met een drone mooi de contouren van de zeedijk bij de Dollard zien liggen. Links van de dijk liggen de kwelders en rechts van de dijk de Carel Coenraadpolder. Wist u dat er binnenkort een project wordt gestart om deze dijk te verstevigen? Om de dijk goed in het landschap in te passen, zal in dit geval geen gebruik worden gemaakt van steen en asfalt, maar alleen van klei. Om dat mogelijk te maken, komt er hier in Groningen een kleirijperij.

Zeedijk Dollard vanuit de lucht

Deze twee foto’s zijn op woensdag 20 januari bij Drieborg gemaakt, waarbij de tweede foto het landschap richting de C.G. Wiegersweg vanaf Drieborg laat zien.

Luchtfoto Drieborg Luchtfoto van het landschap vanaf Drieborg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals bij mensen heb je ook bij dieren liefhebbers van sneeuw en dieren die het liefst de lente tegemoet zien. Sam had het prima naar zijn zin in de sneeuw. Het begrip ‘sneeuwpret’ geldt dan ook voor hem.

Sam in de sneeuw

 

 

 

 

 

 

Vogels daarentegen hadden het wat zwaarder. Met zo’n pak sneeuw is het best lastig voldoende voedsel te vinden. In onze tuin was het drukker met vogels dan anders. Vooral de merels waren goed vertegenwoordigd.

De aandacht van een merel

Aan deze reiger kon je goed merken, dat hij de kou niet zo prettig vond. Laat het voorjaar dan maar komen.

Ineengedoken reiger

 

 

 

 

 

 

De reeën schijnen weer minder last te hebben van de winterse omstandigheden. Met deze foto’s van deze schitterende dieren neem ik dan ook afscheid van de winter. Wat mij betreft: lente, kom maar op!

Reebokje Reeën in de sneeuw

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

pekukiekart@gmail.com

Gerelateerde artikelen

Vanaf de Pier van Oterdum

Na een aantal zonnige dagen is het nu bewolkt. Dit herinnert mij aan een foto die ik hier ook nog wil plaatsen....

Het Oldambtmeer

Mijn voorliefde voor de weidsheid van de Oldambtster polders maakt dat ik niet vaak meer te vinden ben bij het Oldambtmeer. Het...

Stoppels van wintertarwe

Ieder jaar in augustus zie je in Oldambt een groot deel van de akkerbouwgronden in rap tempo veranderen. Waar eerder wintertarwe heeft...

Warme zomeravonden

Het einde van de maand augustus 2020 is in zicht. Deze maand is dankzij de zeer lange hittegolf volgens de deskundigen de...

Onweer in Oldambt

Deze blog schrijf ik op het moment dat het na een reeks van een aantal tropische dagen regent en onweert. Zoals te...